Mennyit ér egy festmény?

Mennyit ér egy festmény?

Olykor megdöbbenve halljuk, hogy ez vagy az a festmény csillagászati áron kelt el valamelyik aukción, mi pedig a képet látva csak csóváljuk a fejünket: mi került ezen ennyibe? Miért ért ennyit?

Nem akarunk zsákbamacskát árulni: pontosan nem tudjuk megmondani általánosságban, hogy mennyit ér egy-egy festmény. Még csak nagyjából sem lehet megtippelni a régi képek értékét, mert ahány alkotás, annyi körülmény, annyi különböző tényező.

Arról ellenben lehet értekezni, hogy mitől értékes egy festmény, és a szakemberek mely szempontok szerint határozzák meg az árát.

Bizonyos szempontból persze nagyon is nehéz dolguk van, hiszen a tetszés ízlés kérdése: sokaknak nem tetszik az, amelyért mások dollármilliókat fizettek, míg másoknak az „jön be”, amelyre műértők egy együttérző mosolyt sem vesztegetnének. Tehát a festmény értéke attól is függ, kire milyen hatást gyakorol.

Másrészt viszont a művészet szubjektív világában vannak nagyon is egzakt, objektív tényezők, amely alapján meg lehet határozni a festmények értékét. Következzen most tíz ilyen szempont!

Eredetiség

Bár nem sorrendben haladunk, az eredetiség talán mégiscsak az első és legfontosabb aspektus. Többnyire aláírás, szignó igazolja a festőt, ám olykor azzal sem mehetünk biztosra, viszont a festmény stílusa kisegíthet. Mindenesetre az eredetiséget igazoló bizonyíték, dokumentum birtokában garantáltan többre taksálják a festményt.

Proveniencia

Az értéket növeli és a hitelességet erősíti az előző tulajdonosok köre, kiléte. Vélhetően eredeti alkotással van dolgunk, ha a festmény szerepelt korábban valamelyik jelentős múzeum kiállításán, netán neves gyűjtő birtokában volt.

Az alkotó népszerűsége

Nemcsak a festmény, hanem a festő, az alkotó személye is sokat számít a régi vagy új festmények értékének a vizsgálatakor. A népszerű, ismert és elismert alkotó értéknövelően hat, különösen az, ha újító, eredeti stílusával maradandó hatást gyakorolt a művészettörténetre.

Háttértörténet

Akárcsak az alkotó személye, a festményhez tartozik annak háttértörténete, az azt övező misztérium, a korszak, amelyben megalkották. Hogy csak egy példát hozzunk: egy fiatalon elhunyt, netán inkább a halála után népszerűvé váló festő művét finom melankólia hatja át, amely az értékén is megmutatkozhat.

Az alkotói korszak

Nem csupán a művészettörténeti, hanem a festő életének adott alkotói korszaka is befolyásolja a festmény értékét. Mást látunk Pablo Picassóból a kék vagy a rózsaszín korszakának képeink át, de az sem mindegy, hogy Vincent van Gogh korai vagy késői korszakából származó képet árulnak.

Mitől értékes egy festmény?

A téma

Időszakról időszakra változik, hogy mi számít kedvelt témának, de visszacsatolhatunk oda, hogy milyen hatást gyakorol ránk a festmény. Mi az, amit szívesen látnánk az otthonunk? Összességében elmondható, hogy a tájképek vagy a szép nőket ábrázoló portrék időtállóan népszerűek.

A stílus felismerhetősége

Az eredetnél már említettük, hogy beazonosító, sőt értéknövelő erővel bír a kép, az alkotó stílusa. Az egyedi és felismerhető stílus olykor egyenlő a kiforrottal, s magával hozza, hogy a festményre pillantva egy idegen is rögtön tudja, ki készítette azt.

A stílus felismerhetősége

A hétköznapi helyzetekből is tudjuk: amiből kevés van, az rögtön kelendőbbé, így értékesebbé válik. Nincs ez másként a festményeknél sem. Egy a piacon ritkán felbukkanó művész alkotását többen is szívesen begyűjtenék.

A kondíció és keret

Teljesen alapvető, hogy a jó állapotban lévő, szép, épségben megmaradt keretben látható festmény többet ér, mint egy olyan, amely jelentős restaurációra szorul.

A technika

Biztosan kedvezőbb áron jutnánk hozzá Kádár Béla egyik grafikájához, mint egy olajfestményéhez, mert utóbbi áll a képek hierarchiájának a csúcsán. A kép elkészítésének technikája jelentősen hat a festmény értékére.

Márcsak a felsorolt szempontok száma is mutatja, mennyire komplikált megállapítani, hogy mennyit ér egy festmény. Éppen ezért a legjobb, ha szakemberre bízzuk a feladatot, és amikor szükség van rá, kérjük az értékbecslő segítségét!

Amennyiben további kérdései adódnának, tegye fel őket bátran! Keressen bennünket a 06302346820-as telefonszámon, vagy töltse ki kapcsolati űrlapunkat!

Rólunk

Hagyatékból megmaradt ékszereivel, antik festményeivel, régi Zsolnay és Herendi porcelánok eladásával kapcsolatban keressen fel bennünket bizalommal, hiszen magas értékbecsléssel és azonnali készpénzfizetéssel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

A régiség felvásárlás menetét követően a galéria az adott műtárgy vagy műtárgyak elszállításáról is gondoskodik (országos lefedettséggel).

e-mail: budapestantik@keszpenz-azonnal.hu

mobil: 06302346820

cím: 1013 Budapest, I. kerület, Alagút utca 4.

közösségi oldalaink:

Felvásárolunk...

 • olajfestményeket
 • porcelánokat
 • antik bútorokat
 • aranyat és ezüstöt
 • antik órákat (karórákat, asztali, fali és álló órákat)
 • hagyatékokat
 • lakberendezési tárgyakat
 • magyar és külföldi festményeket 
 • teljes hagyatékot (lakáskiürítést is)
 • ezüst tárgyakat (cukordobozokat, étkészleteket, gyertyatartókat, minden ami ezüst)
 • antik arany ékszereket (kimagasló áron)
 • antik szobrokat (bronz, ón, réz, kerámia, ezüst)
 • katonai tárgyakat (kitüntetéseket, katonai tőröket, katonai ruhákat)
 • régi pénzérméket, papírpénzeket
 • régi szőnyegeket (kopott, hibásat is)
 • teljes könyvtárakat (lexikonokat, képeslapokat, levelezőlapokat)
 • Herendi és Zsolnay porcelánokat (figurákat, étkészleteket, vázákat, Kovács Margit kerámiákat)

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy igényelje ingyenes értékbecslési szolgáltatásunkat! Adja meg telefonszámát, hogy a lehető leggyorsabban kapcsolatba léphessünk Önnel.
Húzza ide a fájlokat a feltöltéshez, vagy Tallózás

Weboldalunkon sütiket, azaz ún. cookie-kat használunk az oldal megfelelő működéséhez és statisztikai adatok gyűjtéséhez. Részletek az adatvédelmi nyilatkozatban.